"Кауфланд" и доставчици с общи правила за работа

17.01.2014

Години след като започна спор между големите търговски вериги и техните доставчици за разпределението на добавената стойност между тях, вече е направена и първата стъпка за сближаване на позициите. Вчера съюзът "Произведено в България" и компанията "Кауфланд" подписаха споразумение с "принципи на взаимоотношенията" между двете страни. На този етап не се водят преговори с други търговци по документа, стана ясно по време на представянето. В съюза членуват браншови организации от хранително-вкусовата, текстилната, козметичната и други сектори на икономиката.

Етични принципи

В документа между сдружението и "Кауфланд" са заложени принципи за етични отношения между двете страни. Сред тях например е записано, че общите условия в договорите между двете страни трябва да са публични и принципно еднакви за всички, включително и чуждестранните доставчици. Записано е още, че едностранна промяна в условията по договора не може да бъде извършвана, освен ако тя не бъде предварително договорена. Двете страни са се разбрали още всички такси, бонуси и отстъпки да бъдат обявени в договора и да са свързани с конкретна реална услуга, както и да не може търговският риск да се прехвърля на доставчика освен при дефекти в качеството или други взаимни договорки.

Председателят на управителния съвет на "Произведено в България" Лукан Луканов обяви, че до подписване на споразумението се е стигнало след няколко месеца разговори, както и че то е предложено и на другите големи търговци, но към момента не се водят преговори с тях. Управителят на "Кауфланд" Димитър Спасов обяви, че тези принципи официализират досегашните практики на компанията в работата й с български доставчици.

Дългогодишен спор

През последните няколко години доставчиците обвиняват търговските вериги за "оказване на натиск", както и за третирането им по различен начин от чуждестранните доставчици. Вчера от "Кауфланд" отново отрекоха да предлагат различни условия за продажба във веригата на българските и на чуждите производители и дистрибутори. Принципният спор стигна и до институциите, като от БСП обявиха, че ще работят по промени в Закона за защита на конкуренцията, които да регламентират злоупотребите със "значителна пазарна сила". Вече има изготвен проект на закона, който обаче все още не е публикуван за обществено обсъждане.

По информация на "Капитал Daily" в него е заложено всяка година Комисията за защита на конкуренцията да изготвя списък с дружества със "значителна пазарна сила", към които ще бъдат въведени определени изисквания. Така например те трябва да предлагат еднакви условия на партньорите си, както и да не могат да отказват да предлагат продукт от дадена марка, ако имат същия под собствен бранд.

Целият материал можете да прочетете тук.

« назад

ВРЪЗКИ
ПИШЕТЕ НИ