Бизнесът приветства мерки в защита на българското производство

08.04.2020

Те трябва да са дългосрочно решение, а не само кризисно действие, заявяват от АИКБ и СПБ

Асоциацията на индустриалния капитал в България и Сдружение „Произведено в България” с позиция относно намеренията на правителството да разработи мерки в защита на българското производство.

Днес стана ясно, че земеделското министерство има проект, в който се е предвиждало търговските обекти да обособят площи само за продукти на местни производители. Разговорите обаче не са довели до резултат, затова мярката най-вероятно ще бъде въведена с постановление на кабинета и ще остане в сила до края на тази година.

От АИКБ и СПБ заявяват, че приветстват волята на правителството да разработи мерки в защита на българското производство, „тъй като в новата кризисна, а и в следкризисната ситуация, става въпрос преди всичко за националната ни сигурност”.

„За нас е от изключително значение страната ни да може да гарантира необходимите на българското потребление стоки, както и сигурността на свързаните с тях производства и инфраструктури”, се казва в позицията.

От АИКБ и СПБ смятат, че в страната ни големите международни търговски вериги злоупотребяват с търговската си сила, дискриминират българските производители и ги ощетяват ценово, агресивно налагат собствени марки, фаворизират вносните продукти.

„Важно е да се направи преработка на Постановлението, чиято цел е да се прецизират разпоредбите, дефинициите и сроковете, като се избягнат прекомерните изисквания към чуждестранните търговски вериги”, се казва още в позицията. Според АИКБ и СПБ е необходимо да има равнопоставеност на българския производител на собствения ни пазар, като това трябва да е дългосрочно решение, а не само кризисно действие.

Линк към статията 

« назад

ВРЪЗКИ
ПИШЕТЕ НИ